top of page
Keresés

Lakberendezési trendek 2021-ben - hogyan díszítsük idén az otthonainkat? - 2. rész

Frissítve: 2021. jan. 9.

Japandi

A japandi design a skandináv funkcionalitás és a japán rusztikus minimalizmus ötvözete a művészet, a természet és az egyszerűség érzetének megteremtése érdekében.

Ez a fúzió a funkció és a forma tökéletes keverékét hozza létre, a tiszta vonalakra, a világos terekre és a világos színekre összpontosítva.

A japandi stílus sok semleges színt használ, formái lágyak, visszafogottak és elegánsak. Gyakran hangsúlyozza a fenntarthatóságot, általa egyre több fogyasztó törekszik a környezetbarát esztétikára.


Aki ismeri a „Scandi” elnevezést, biztosan találkozott már a "Hygge" fogalmával. Ez a skandináv koncepció a nagybetűs OTTHON-ról szól és az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban. Üzenete, hogy alapvetően az otthonunk a szentélyünk, amelynek tökéletes kényelmet kell nyújtania minden alkalommal, amikor belépünk a bejárati ajtón. A japán és a skandináv stílusok olyan jól működnek, mert mindkettő az egyszerűségben és a kényelemben gyökerezik. Kettőjük közös esztétikája egy könnyed és kifinomult stílust hoz létre. Szorosan hozzájuk köthető még egy esztétikai világszemlélet, amely az elfogadásban, a mulandóságban és a tökéletlenségben mutatkozik meg. Ez a Wabi-sabi.


A Wabi-sabi gondolatvilágát tükröző otthonokban a nyugalmat árasztó atmoszféráról a pasztell- és földszínek, a fa-, agyag-, len-, pamut- és gyapjúkiegészítők gondoskodnak. Az idő nyomai a japán felfogás szerint a használatból eredő sérülések, kopások nem csökkentik, hanem növelik a tárgyak értékét: emlékek, érzelmek kötődnek hozzájuk, ettől válnak széppé és értékessé a tulajdonosuk számára. Semmi sem maradandó, semmi sem befejezett, semmi sem tökéletes. A természettel békében élni, természetesen élni – ezt az ideált tartja követendőnek a Wabi-sabi.


Globális befolyás

A földi színpaletták és a meleg, természetes textúrák ihlette trend tökéletesen párosul fa, szőtt és rattan otthoni kiegészítőkkel. Merész szafari érzés, vadon élő állatok és afrikai síkságok? Igen, minden belefér! A globális hatás, a szezon egyik legfontosabb trendjének tekinthető, mind a lakberendezésben, mind pedig a divatban.

A természet, a nosztalgia és a trópusi kiruccanás vágya tükröződik ezeken az élettereken. Meleg színpaletták, állatminták, egzotikus kiegészítők és természetes anyagból készült alapelemek jellemzik a stílust.


"Cottagecore" - rusztikus intimitás

A vidéki idill népszerűségének robbanásszerű terjedése egyfelől logikus a pandémia közepén. A friss kovász, a régi könyvek megsárgult lapjai, a társadalomtól a természetbe való elvonulás a társadalmi izoláció idealizált megnyilvánulása. Ideálisan működik olyan otthonokban, ahol a stílus alappillérei már megvannak: eredeti gerendák, eredeti padlódeszkák, falak, de ugyanúgy ki is alakítható a régi és új darabok megfontolt egyensúlyával, amelyek összhangban működnek.

A általánosságban elmondható, hogy a rusztikus megjelenés összetartója a fa, mint alapanyag. Nem kell törekedni a tökéletesen elkészített bútorok beszerzésére, sőt! Minél több textúrát mutatnak, minél egyenetlenebbek és öregebbek, annál izgalmasabb és egyedibb lesz a végső megjelenés! Ehhez már csak csipke és hagyományos kézműves tárgyak kellenek.



Szárított virágok

Néhány éve még nem számított túl trendinek, ha szárított növényeink voltak, de mostanra ez igencsak megváltozott. Ez a tendencia is a természettel való szorosabb kapcsolat iránti vágyunkról szól. Tekintettel arra, hogy virágot szárítani otthon sem bonyolult feladat, feldobhatjuk gyorsan és pénztárcabarát módon bármelyik helyiségünket. Szedjük le róluk a leveket, kössük egy csokorba és függesszük fejjel lefelé. Három-négy hét múlva kiszáradnak és csodásan mutatnak a vázában! Használhatunk szárított pampafüvet, szárított komlót, búzát vagy levendulát.


Makramé

A Boho stílus szerelmesei már jól ismerik ezt a technikát, mivel az irányvonal gyakorlatilag nélkülözhetetlen eleme. A makramé egyszerű csomóknak és zsinóroknak tűnik, de valójában egy dekoratív, kreatív, komoly technika, amely még a kötés tudományát is magában foglalja. Több mint 50 féle csomó létezik, és ha kötéssel kombinálják őket, az eredmény ez a szezontrendi egyedi díszítés lesz. Ha magunk próbálkozunk vele, a türelem lesz az egyetlen követelmény. Az alapcsomókkal kezdjük, mert bár egyszerűnek tűnik, hamar túljárhat az eszünkön. Idén a mandalaszerű és álomfogó dekorációk a hálószoba meghatározó elemei lehetnek!



credit:

@interiorcrisp.com

@lakaskultura.hu

@realhomes.com


288 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page