top of page
Keresés

5 dolog, amit a bambuszról tudni kell!

Frissítve: 2020. okt. 11.

A régi kínai mondás igazságát akkor értjük meg igazán, ha szert teszünk saját bambuszra. Ehhez 11 pontban foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat. 

A BAMBUSZOK NAPJAINK SLÁGERNÖVÉNYEI!

Hogy népszerűségük egyre növekszik annak a magával ragadó, egzotikus hangulatnak köszönhető, melyet e csodálatos növények árasztanak környezetük felé. 

1. MI A BAMBUSZ?

Egy idős kínai bölcstől kérdezték egyszer, hogy a bambusz valójában fű-e, vagy fa? Ő ezt felelte: "A bambusz olyan fű, ami fává is tud nőni."

A bambuszok egyébként a pázsitfűk családjába tartoznak, de az általánosan ismert füveknél lényegesen nagyobbra is nőhetnek, akár 40 méteres magasságot érhet el!

2. MIRE JÓ A BAMBUSZ?

Ahány bambusz, annyi lehetőség! Egzotikus szépségüknek, sajátos, keleties hangulatuknak, vízparti hatásuknak köszönhetően elsőrendű dísznövények.

Az ázsiai emberek szemében a bambusz nemcsak egyszerű haszonnövény, hanem annál sokkal több: életfelfogás és filozófia is, melyet vallanak és mindennapi életük során alkalmaznak.

Hiroshimában állítólag az atomtámadás okozta pusztulás után az első növény volt, amelyik újra kihajtott!

3. HOGYAN FEJLŐDIK A BAMBUSZ?

Frissen telepített bambuszunk a körülményektől függően (víz, tápanyag, jó talajszerkezet, gyommentesség) 6-12 év alatt éri el az adott fajra, vagy fajtára jellemző legnagyobb méretét. Az új hajtások általában tavasz végén, nyár elején jelennek meg, és néhány hét alatt elérik teljes magasságukat, azután már csak lombosodnak. Egy-egy szár 5-6 évig él, eközben egyre szilárdabb lesz.

4. MILYENEK A BAMBUSZOK?

Először is: mindegyik örökzöld! Vannak törpe kis bokrocskák, 10-12 méteres óriások; kis levelűek, nagyobb, sőt óriási levelűek; zöld lombúak, fehéren csíkozottak, vagy arannyal sávozottak; zöld szárúak, hamvas, kékes, sárga, vörös, csíkos, párducfoltos, sőt fekete szárszínűek; fűszálvékonyak, karvastagságúak, ívesen hajlók, cikkcakkosak, szálegyenesek; lágyabbak és kőkemények és még megannyi változat...

5. MIT IGÉNYEL A BAMBUSZ?

Vannak, amelyek a legkeményebb fagyokkal is vidáman dacolnak, mások még védett helyen sem mindig érzik jól magukat, vannak örökké szomjasak, mások jó szárazságtűrők, egyesek árnyékkedvelők, mások napimádók, bizonyos dolgokban azonban hasonlítanak: a jó tápanyag- és vízellátást nagyon meghálálják, csakúgy, mint talajuk gyommentesen tartását és téli takarását. 


25 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page